MESTERHÁRMAS AZ AUTÓVILLAMOSSÁG TERÜLETÉN

 

aloldaltermekek aloldaljavitas aloldalwebshop 

 

 

frankfurt2016 2Húsz éve voltam először a frankfurti Automechanika kiállításon. Megdöbbentett a mérete, a kiállítás sokszínűsége, a kiállítók nagy száma. Három nap alatt sem lehet végigjárni. Ez a világ legnagyobb autós háttéripari kiállítása. A húsz év alatt láttam már sok mindent, volt alkalmam végigkövetni a szakma életének változásait.

Az első időben a nyugati cégek komoly érdeklődést mutattak a nyíló kelet európai piacok iránt. Könnyű volt kapcsolatot teremteni.  Sorozatban jöttek a külföldi látogatók, kialakult a beszállítóink törzsállománya, törzsvendégek lettünk jobb budapesti éttermekben, ahova partnereinket vittük vacsorázni. Ez volt az aranykor, dübörgött az üzlet.

A következő ciklus a kínai dömping megindulása volt. A kétezres évek közepétől a kínai cégek egyre nagyobb számban kínálták önállóan a portékájukat. A nyugat európai cégek féltve őrzött beszerzési forrásai elérhetővé váltak, és ezzel komoly káosz alakult ki az üzleti életben. Mindenki próbálkozott mindenhol, nem lehetett tudni melyik termék lesz árban, minőségben megfelelő. Ez volt a felhígulás, időszaka. Alkatrész volt bőségesen, de sok cég jött, és ment , kevés állandó név maradt. A minőség erősen kérdőjeles volt.

Lecsengett ez is, és egy idő után érezhető volt a tisztulás. A kínai cégek próbáltak koncentrálni a nagyobb felvevő piacokra, Magyarország pedig kicsi ország, kevés dologban tud mennyiséget felvenni. Számunkra maradtak a nagyobb európai beszerzések, és kis mazsolaként néhány kínai beszállító. Olyanok, akiket minőségben , temperamentumban kipróbáltunk.

Az idei kiállítás kicsit langyos volt. Már nem érezni a kínai nyomást. A hangsúly visszakerült a nagy cégekre. Akik közben elmultisodtak. Elmaradt a baráti kapcsolatok nagy része, kikoptunk a budapesti éttermek törzsvendégei közül. Az ár, és a fizetési fegyelem lett a jelszó.

A másik dolog, amit látok, az a tanácstalanság, és a félelem a jövőtől. A nem túl távoli jövőben csökkenni fog az alkatrész eladások mennyisége. Az autó, mint használati eszköz  átalakul, megváltoztatja funkcióját, technikáját, technológiáját. Egyre kevesebb alkatrész kell hozzá az életciklusa alatt. Biztosan fogok még ülni életemben önvezető villanyautóban, amihez még fékbetét sem kell. Szóval most mindenki azon gondolkozik, mit fogunk árulni, csinálni a klasszikus belsőégésű motor után.

frankfurt2016

Persze még van időnk. Most a kiállítás fényes volt, folytak a kiállítási partik a zárás után.  Látszik, hogy van pénz, van tudás, van minden. Az autóipar a  gazdaság motorja.  Jelenleg nyugalom van. Az áru, amit kínálunk vevőinknek megbízható beszállítóktól származik, minden megoldható. A pár évvel ezelőtti   dekonjunktúrából kilábalt a szakma. De a helyzet már nem a régi, az arany idők elmúltak.

hotline

Ampervadász

Kövessen a Facebookon!

Hírlevél

captcha 
I agree with the Használati feltételek